Σημείωση Ξαστεριάς: Η ψήφιση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης ήταν μόνο η αρχή. Σειρά έχουν οι διώξεις και οι απολύσεις των εργαζομένων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων τους.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που μας στάλθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι., για την απόλυση διοικητικού υπαλλήλου που επί 19 χρόνια εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Η διοίκηση του ΕΚΠΑ προχώρησε στη λύση της σύμβασής του για τους ανωτέρω λόγους, σε αγαστή συμφωνία με τις κυβερνητικές επιλογές που εφαρμόζουν πολιτικές αντεκδίκησης αφού διώκεται και μέλος της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της εκδικητικής μανίας των καθεστωτικών παραγόντων, επειδή είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και τις συνταγματικές επιταγές, που τόσο βάναυσα και απροκάλυπτα παραβιάστηκαν από την κυβέρνηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην παν-αττική στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων για την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση της απόλυσης του συνδικαλιστή συναδέλφου τους, η οποία θα λάβει χώρα με παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο Κτήριο της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και υποστηρίζεται από την ΑΔΕΔΥ και την ΟΔΠΤΕ.

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Ε.Ι.

Ζωγράφου, 4/4/2024

Αρ. Πρωτ. 111

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου Συμβασιούχου Διοικητικού Υπαλλήλου του ΕΚΠΑ – Στάση Εργασίας 5 Απριλίου 2024

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας και τις δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών/φοιτητριών και εργαζομένων στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση φαίνεται να εντατικοποιεί -σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές πολλών πανεπιστημίων της χώρας- την εφαρμογή μιας πολιτικής ωμής τρομοκράτησης και άγριας καταστολής με στόχο την ισοπέδωση κάθε αντίστασης στην συνολική ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η διοίκηση του ΕΚΠΑ, πρωτοστατώντας σε πρωτοφανείς για τον ακαδημαϊκό χώρο συνδικαλιστικές διώξεις προχώρησε στην εκδικητική απόλυση – μη ανανέωση της σύμβασης- του επί 19 χρόνια συμβασιούχου διοικητικού υπαλλήλου Δημήτρη Αντωνίου, εργαζόμενου στις βιβλιοθήκες και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ. Η απόλυσή του Δημήτρη Αντωνίου δρομολογήθηκε, επειδή συμμετείχε στη συμβολική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ καθώς και φοιτητικών συλλόγων. Η συγκεκριμένη δράση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν για πάνω από 2 μήνες φοιτητές και εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων. Για το ίδιο γεγονός ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, επειδή υπερασπίστηκε δημόσια το νόμιμο δικαίωμα της συλλογικής δράσης και αποδόμησε τις ψευδείς κατηγορίες που διαδίδονταν στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί σαμποτάζ και επικίνδυνων εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Γ. Σιάσος, παρά τα επίμονα αιτήματα, δε δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού καθώς και τους Συλλόγους ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του ΕΚΠΑ.

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ καταγγέλλει τις διώξεις κατά συνδικαλιστών και τη συστηματική κατασυκοφάντηση του αγώνα υπέρ ενός δημοκρατικού δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστήμιου.

Συντονιζόμαστε μαζί με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σε μια μάχη διαρκείας για την προάσπιση του Συντάγματος και της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Συμμετέχουμε στην παν-αττική στάση εργασίας την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, 9.00-13.00 που υποστηρίζεται από την ΑΔΕΔΥ και την ΟΔΠΤΕ και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ (Πρυτανεία) διεκδικώντας την άμεση απόσυρση της απόλυσης του συνδικαλιστή συναδέλφου Δημήτρη Αντωνίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Λαμπράκης

Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Τσιπιανίτης