Σημείωση Ξαστεριάς: Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ε., επανερχόμενος στην απάτη που διαπράττουν, κατά των δανειοληπτών, η κυβέρνηση και προσωπικώς ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης σε συνεργασία με τις τράπεζες και τα funds (σχετική αναφορά δημοσιεύσαμε στην Ξαστεριά εδώ).
Η σημερινή καταγγελία του συλλόγου αναφέρεται στις «άλλα ντ’ άλλων» απαντήσεις που έλαβαν οι βουλευτές από τις δ/νσεις του υπουργείου, στην προφανή απόπειρα του κ. Χατζηδάκη να παραπλανήσει με κωλυσιεργία και τεχνάσματα το κοινοβούλιο.
Προς επίρρωση της καταγγελίας, επισυνάπτουμε στο τέλος του δελτίου τύπου το έγγραφο της απάντησης που δόθηκε σε ερώτηση βουλευτή από την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Είναι σε μορφή pdf που μας έστειλε ο σύλλογος, μπορείτε να το πατήσετε για να ανοίξει.

Σύλλογος Ελλήνων Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
Δελτίο Τύπου

“Η μπάλα στην εξέδρα” από το Υπουργείο Οικονομικών στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα του ποσού εξαγοράς των δανείων από τα funds

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ο Σύλλογος  Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει προχωρήσει σε σειρά δημοσιεύσεων στις οποίες καταγγέλλεται πως κυβέρνηση και funds αποκρύπτουν από τη Δικαιοσύνη το ποσό εξαγοράς των δανείων από τα funds με σκοπό να διευκολύνονται περιπτώσεις αισχροκέρδειας σε βάρος των δανειοληπτών. Οι δημοσιεύσεις του Συλλόγου μας προκάλεσαν την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή, ανάμεσά τους των βουλευτών κ. Φλώρου (ανεξάρτητος βουλευτής Λαρίσης), κ. Βιλιάρδου (βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Λύση). Πιο πρόσφατα ο βουλευτής A΄ Ανατολικής Αττικής με την Ελληνική Λύση, κ. Στέλιος Φωτόπουλος, κατάθεσε επίσης ερώτηση για το θέμα, τον ευχαριστούμε επίσης θερμά.

Στις 2 Απριλίου 2024 ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε αναλυτικά στην καταγγελία του Συλλόγου μας του Δ.Τ.: Tεχνάσματα μικροαπατεώνων για τη διευκόλυνση των funds που δεν αρμόζουν σε υπουργούς από τον κ. Χατζηδάκη (21 Μαρτίου 2024), στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το “νομοσχέδιο για τη φορολόγηση πολυεθνικών”. Ευχαριστούμε τον κ. Φάμελλο που ανέφερε το θέμα στην ομιλία του. (Δείτε τη στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=XyYl0x_r7-k&t=1527s – το link ξεκινά στο σημείο της αναφοράς).

Παρόλες όμως τις παρεμβάσεις, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτιμά “να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα”. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η απάντηση που έλαβε ο βουλευτής κ. Βιλιάρδος (συνημμένο) από υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (και όχι τον υπουργό), η οποία σε γενικές γραμμές δεν απαντά σε τίποτα από όσα ερωτούνταν. Παραθέτουμε τρία χαρακτηριστικά σημεία της:

  • “…η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν δύναται να τοποθετηθεί επί αριθμητικών και στατιστικών δεδομένων που παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα, τα οποία δεν αναφέρουν την πηγή άντλησης των δεδομένων αυτών…” (οι καταγγελίες του Συλλόγου έχουν ως πηγές τα ΦΕΚ της κυβέρνησης…)
  • “Για τις εξασφαλίσεις των δανείων τα οποία είναι υπό τη διαχείριση ΕΔΑΔΠ, η υπηρεσία μας δεν διαθέτει επεξεργασμένα δεδομένα που να απαντούν ειδικότερα στην ερώτηση, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε κάποια επίσημη πηγή δεδομένων”.
  • “Τέλος, ως προς το ζήτημα, κατά πόσον οι ΕΔΑΔΠ έχουν ελεγχθεί για τυχόν μεταφορά κερδών και αποφυγή φορολογίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δεν δύναται να απαντήσει λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας.” (Ενώ η ερώτηση δεν απευθύνεται στη Γραμματεία, αλλά στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών).

Στην απάντηση υπάρχει μια -υποτίθεται- καθησυχαστική παράγραφος όπου αναφέρεται ότι υπάρχουν ρητές διατάξεις πως “δεν χειροτερεύει η θέση του οφειλέτη”. Ακριβώς όμως για αυτό ο Σύλλογός μας απαιτεί τη δημοσιοποίηση στοιχείων όπως το ποσό αγοράς των δανείων, καθώς χωρίς στοιχεία καμία νομική ή δικαστική αρχή δεν μπορεί να αποφανθεί αν το παραπάνω ισχύει ή καταστρατηγείται.

Η ασάφεια των απαντήσεων και η άρνηση να ληφθεί πολιτική ευθύνη, αποκαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πολύ καλά τα “σκοτεινά νερά” στα οποία πλέουν. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι η νομιμότητα και η δικαιοσύνη να επιστρέψουν.

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας
Θεσσαλονίκη, Καρατάσου 7, 54626, τηλ.: 2310 522 126
Η απάντηση στον βουλευτή κ. Βιλιάρδο: ΕΡΩΤ3158f